یک سال پیش، من و 2 تا از همکارانم تصمیم گرفتیم که یک کسبوکار اینترنتی راهاندازی کنیم. اوایل، کارها هر چند کند، اما خوب پیش میرفت. سایت بالا آوردیم، محتوا نوشتیم و در شبکههای اجتماعی فعالیت کردیم. منتها … به مرور مشکلات پیشبینی نشده یکی پس از دیگری پیدا شدند و ما دیگر نمیدانستیم که باید چه کار کرد!
ما پیشبینی درستی راجعبه هزینهها نداشتیم، حتی فکرش را هم نکرده بودیم که اگر شرایط بازار عوض شود قرار است چه کار کنیم؛ ما حتی مشتریها را به اندازۀ کافی نمیشناختیم! این شد که کم کم بهخاطر مشغله زیاد ما 3 نفر و البته نداشتن نقشۀ راه درستوحسابی، این بیزینس متوقف شد.
مطمئنم خیلی از شما هم این تجربه مشابه را داشتید یا همین الان در چنین شرایطی هستید!
بههرحال، من از این تجربه یک درس بزرگ گرفتم؛ آن هم اینکه، قبل از شروع کار، یک نقشۀ راه برای خودم تهیه کنم و تمام جوانب این راه را بسنجم. امروز دیگر میدانم که در دنیای کسبوکار، به این نقشۀ راه، بیزینس پلن (Business Plan) یا طرح کسبوکار میگویند.
در مقالۀ امروز نوین با من همراه باشید، تا بگویم که بیزینس پلن چیست، چگونه به دادتان میرسد، چرا اینقدر مهم است و چطور یک بیزینس پلن کامل و بهدردبخور تهیه کنیم!
اگر موافق باشید، اول از یک سوال مهم شروع کنیم 🙂
چرا به بیزینس پلن نیاز داریم؟
فرض کنید یک زمین 400 متری دارید و میخواهید یک ویلا در آن بسازید. چه کار میکنید؟
همینطوری میروید وسط زمین و شروع میکنید به چیدن آجرها روی یکدیگر؟
یا نه، ابتدا نقشۀ ساختمانی که میخواهید بسازید را آماده میکنید؟
بعید میدانم کسی جزو دستۀ اول باشد؛ به احتمال 99%، همۀ ما ابتدا طرح و نقشه را تهیه میکنیم، هزینهها را حساب میکنیم، مصالح تهیه میکنیم، نیرو استخدام میکنیم و بعد میرویم سراغ ساختن ویلا!
دنیای کسبوکار هم همین شکلی است. اگر میخواهید کسبوکارتان محکم و حسابشده بنا شود، طرح کسبوکار، یا همان بیزینس پلنتان را ترسیم کنید.
با داشتن یک بیزینس پلن کامل:
- میتوانید بفهمید که بیزینستان را شروع کنید یا نه
- میتوانید بفهمید که ایده شما ارزش سرمایهگذاری دارد یا نه
- میتوانید سرمایهگذار جذب کنید
- درباره توسعه کسبوکارتان بهتر تصمیمگیری میکنید
- اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین میکنید
- و …